Reseach effect meditatie

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie.


Hieronder vind je een aantal van de meest interessante onderzoeken en bronnen:

  • Een studie uit 2017 in het tijdschrift Supportive Care in Cancer onderzocht de effecten van mindfulness-meditatie op angst en depressie bij kankerpatiënten. Het bleek dat mindfulness-meditatie een effectieve interventie kan zijn om psychische symptomen bij kankerpatiënten te verminderen.
  • Een studie uit 2018 in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde onderzocht de effecten van een achtweekse meditatiecursus op stress en burnout bij werknemers. De resultaten toonden aan dat meditatie een effectieve interventie kan zijn om stress en burnout te verminderen.
  • Een studie uit 2019 in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience onderzocht de effecten van meditatie op de hersenen. Het bleek dat meditatie kan leiden tot structurele veranderingen in de hersenen die geassocieerd worden met verbeterde cognitieve en emotionele functies.
  • Een studie uit 2020 in het tijdschrift Pain Medicine onderzocht de effecten van meditatie op pijn bij patiënten met chronische pijn. De resultaten toonden aan dat mindfulness-meditatie een effectieve interventie kan zijn om de perceptie van pijn te verminderen.
  • Een recent onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Yoga Therapy in 2021 onderzocht de effecten van een zes weken durende yoga nidra interventie op stress en slaapkwaliteit bij vrouwen met fibromyalgie. Het onderzoek wees uit dat de yoga nidra interventie significant de waargenomen stress verminderde en de subjectieve slaapkwaliteit verbeterde, wat suggereert dat het een nuttige aanvullende therapie kan zijn voor individuen met fibromyalgie.
  • Een ander onderzoek gepubliceerd in het Journal of Ayurveda and Integrative Medicine in 2020 keek naar de effecten van yoga nidra op hartslagvariabiliteit (HRV) bij gezonde individuen. HRV is een maat voor de variatie in tijd tussen opeenvolgende hartslagen en is geassocieerd met de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Het onderzoek wees uit dat een enkele sessie van yoga nidra leidde tot significante toenames in HRV, wat suggereert dat het gunstige effecten kan hebben op de gezondheid van het cardiovasculaire systeem.






Hieronder vind je de bronnen:


Share by: